Banksy: ”Vidrigt att folk kan sätta upp konst på husfasader utan tillstånd”

Auktionen ”Stealing Banksy”, som SvD rapporterade om idag, ”har ingenting med mig att göra” skriver någon, som möjligen skulle kunna vara Banksy själv, på en hemsida. Alltsammans, tycker Clemens Poellinger föranleder frågan: är detta god underhållning?

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

”Stealing Banksy” är, som SvD rapporterade igår, ytterligare en av ett antal tidigare och säkert ännu fler kommande auktioner där något verk av den lika gäckande och anonyma gatukonststjärnan ska krängas för ”miljonbelopp”. Denna gång är det fråga om ”den största auktionen någonsin” enligt såväl auktionsförrättare, BBC, The Guardian och hela den mediesvans som programmatiskt följer efter.

I samband med försäljningar av Banksy-verk brukar sedvanliga autentiseringsproblem dyka upp som fordom brev på posten. Att verk dras tillbaka på grund av att upphovsmannaskapet ifrågasätts är ingen ovanlighet, i Sverige har så skett på Lauritz auktioner. Något som naturligtvis inte hindrar spekulanter från att förse sig med bitar av vad det nu kan vara som påstås vara ett Banksyverk, nu senast den pappslöjd som under massivt medieuppbåd i slutet av mars ställdes ut i en tom industrilokal i Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons