Recension

D'Annunzio. Dekadent diktare, krigare och diktatorGöran Häggs mångfacetterade bild av D’Annunzio

I onsdags avled författaren och folkbildaren Göran Hägg. Sigrid Combüchen har läst hans sista bok, en biografi över författaren och förfascisten Gabriele D’Annunzio.

Sigrid Combüchen
Publicerad
Annons

Som ung ledamot av Svenska Akademien älskade Anders Österling annan italiensk poesi, men han hade bara två ord till övers för D’Annunzio: ”skallig damhjälte”. Varianter av denna nedlåtenhet är också vad som ligger kvar i den offentliga slarvbilden av den italienske författaren, journalisten, krigaren och piloten Gabriele D’Annunzio som föddes 1863 och dog 1938. Inte förbättrar det saken att han politiskt fållats in bland fascisterna och – felaktigt – räknats till Mussolinis vapenbröder.

Att Göran Hägg skulle skriva en bok om D’Annunzio förvånar däremot inte den som läst Häggs biografi om just Mussolini, där il Vate (poeten) gav störst lyster åt persongalleriet. Undertiteln till Häggs nyutkomna ”D’Annunzio. Dekadent diktare, krigare och diktator” bekräftar dock de vanföreställningar som han vill göra upp med. Kanske står de där för att ge avstamp åt ett läsarintresse? I boken ger Hägg nämligen en modernare bild av särlingen Gabriele D’Annunzio, baserad på hur den italienska diskursen idag bär fram honom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons