Centerpolitiker med hårda nypor

”Tårarna, snart kommer tårarna.” Jakob Hellmans dänga fungerar som signaturmelodi för Maud Olofsson. I går lämnade hon jobbet som näringsminister. Men trots alla tårar lär hon knappast gå till historien som någon velourpolitiker.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Göran Greider har utnämnt henne till ”Sveriges svar på Margaret Thatcher” på grund av hennes liberala hållning. Och sedan hon tillträdde som partiledare 2001 har Centern delvis fått ett nytt ansikte. Massarbetslösheten bland unga försökte hon lösa genom sänkta arbetsgivaravgifter för den gruppen. Folkopinionen mot höga elräkningar löste Olofsson genom att gå med på en energiöverenskommelse som innebär att gamla kärnreaktorer får bytas ut mot nya. Hon övergav därmed en av partiets käpphästar – kärnkraftsmotståndet.

Bland hennes värsta huvudvärkar som näringsminister märks Saab och Vattenfall. Taktiken i Saab-fallet var att likt en papegoja utrepa frasen ”staten ska inte äga bilföretag”. Ansvaret för sorgebarnet Vattenfall, med sina felaktiga chefsersättningar och smutsiga brunkolsaffärer, lyckades Olofsson förra året lämpa över på finansdepartementet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons