ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lägenhetsköpare hoppar över viktig bobesiktning

Bostadsrättsaffären är ofta en av de viktigaste – och dyraste – affärer en privatperson kan göra. Ändå är det ytterst få som genomför besiktning av lägenheten innan papprena skrivs under. Bara tre procent av Fastighetsbyråns kunder besiktigar bostadsrätten innan köp. Och en slapphänt kontroll kan bli ett dyrt misstag, det menar flera experter.

Mark Malmström
Publicerad

Det finns otaliga exempel på oseriösa säljare som vill göra sig en snabb slant genom att köpa och renovera billigt och sedan sälja dyrt. En dålig renovering kan vara svår att upptäcka för en lekman. Och efter att papprena är underskrivna är det svårt som köpare att få tillbaka sina pengar. Magnus Janson, förbundsdirektör på Svenska Byggingenjörers Riksförbund, säger att det förekommer att regelrätta fejder uppstår mellan föreningen och bostadsrättsägaren.

– Oftast handlar tvisterna om vad som är bostadsägarens ansvar och vad som är föreningens ansvar. Om man besiktigar så har man i alla fall garderat sig, säger Magnus Janson, förbundsdirektör på Svenska byggingenjörers Riksförbund.

Laddar…