Neapel drunknar i soporna

GENÈVE Stinkande sophögar ruttnar på gatorna i turiststaden Neapel. Skolor har stängts efter råttinvasion och myndigheterna varnar för hälsorisker i den värsta sopkris som staden skådat. Maffians skuld till den vämjeliga situationen debatteras i Italien.

Publicerad
En kvinna med barnvagn försöker ta sig förbi avfallet som nästan helt blockerar en trottoar inne i centrala Neapel. Myndigheterna varnar nu för hälsorisker på grund av sopkatastrofen, och skolor i de värst drabbade stadsdelarna har stängts. 
Foto: SALVATORE LAPORTA/AP

En kvinna med barnvagn försöker ta sig förbi avfallet som nästan helt blockerar en trottoar inne i centrala Neapel. Myndigheterna varnar nu för hälsorisker på grund av sopkatastrofen, och skolor i de värst drabbade stadsdelarna har stängts. Foto: SALVATORE LAPORTA/AP

Annons

Den syditalienska staden som miljoner turister besöker varje år håller på att drunkna i avfall. Sopsäckar, överfyllda metalltunnor och löst bråte ligger sedan två veckor i drivor på gator och torg. Flugsvärmar täcker skräpet som ruttnar i den plötsliga värmebölja som täcker södra Europa.

Desperata invånare tänder eld på sophögarna av rädsla att de annars sprider sjukdomar – men istället bildas giftig rök och dioxiner som fått myndigheterna att slå larm. De senaste två nätterna har brandkåren tvingats släcka över 250 sopbränder, enligt tidningen La Repubblica.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons