EU:s talmansval – en politisk fars

EU-parlamentarikerna talar gärna om demokrati och vill gärna ta större plats i Europapolitiken. Men lever de som de lär?

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

I förra veckan valdes den tyske socialdemokraten Martin Schulz till ny talman i EU-parlamentet. Eller, tja, valdes är för mycket sagt: det handlade som traditionen bjuder om en förhandsuppgörelse mellan husets två största politiska grupper, socialdemokraterna och de konservativa. ”Ni röstar på oss, så röstar vi på er, okej?” lyder dealen.

Sen låtsas de att de röstar med eftertanke och omsorg, att de vägt kandidaternas styrkor och kvalifikationer – liberalerna eller vänstern eller någon av smågrupperna kan ju slänga in ett namn av princip, trots att det är lönlöst – men de två största partigrupperna får som vanligt två och ett halvt år var på posten. En fars. En låtsaslek som klingar illa med parlamentets vardagsparoller om aktiv demokrati och medbestämmande, som mest verkar vara aktuell när det handlar om att parlamentarikerna själva vill ha mer makt, eller medbestämmande då, jämte de andra EU-institutionerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons