RecensionBiohösten 2016
Sverige som världens ensammaste land
Med bister ironi svartmålar Eric Gandini den svenska modellen. Från egenhändig insemination till en död i isolering framlever vi vår tillvaro i singelhushåll. Eller? Jan Söderqvist ser en dokumentär som bland många påståenden ändå väcker tankar.
Det lär ju vara så att vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser. Och kanske stämmer detta. Men då är frågan: vilka föresatser ska vi då hålla oss med? Och sedan tillkommer i just det här sammanhanget ytterligare en fråga: är Sverige verkligen helvetet? Har vi svenskar, som Erik Gandinis kraftfullt tesdrivande dokumentärfilm hävdar, metodiskt drivit ut all glädje och gemenskap ur våra liv genom att hylla den självständiga individen och slå sönder traditionella familjestrukturer?
Vi lever ensamma. Det kan vi utan vidare konstatera. Andelen ensamhushåll i svenska städer är sensationellt hög. Kvinnor med biologiska klockor som upplevs som tickande kan idag göra sig själva gravida utan att behöva trassla till tillvaron med familjebildning. Hur då? Genom att shoppa spermier på nätet som gällde det vilka tofflor eller ljusmanschetter som helst. Man lyssnar till några klatschiga donatorpresentationer, anger några genetiska preferenser, kryssar i några rutor och betalar vad det kostar. Sedan inväntar man bara leverans och administrerar den avslutande proceduren själv inom 20 minuter efter uppackning.