ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Koreologen tecknar dans som noter

Mats Eks ”Svansjön” på Kungliga Operan med Mariko Kida och Clyde Emmanuel Archer. Dans kan dokumenteras med video men koreologens noteringar är till stor hjälp när en balett ska återuppsättas.
Mats Eks ”Svansjön” på Kungliga Operan med Mariko Kida och Clyde Emmanuel Archer. Dans kan dokumenteras med video men koreologens noteringar är till stor hjälp när en balett ska återuppsättas. Foto: Carl Thorborg

Barbiedockor och skurborstar kan vara stand-in för dansare när ett koreografiskt verk ska nedtecknas. En helaftonsbalett kan bli ett partitur på 400 sidor. Varje huvudvridning, armlyft, kroppsposition och förflyttning ska noteras. SvD:s Anna Ångström har mött några som behärskar det udda yrket koreolog.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

Artikeln publicerades ursprungligen 2002.

Små krumelurer på ett papper - hur kan det bli ”Svansjön”? I Sverige finns en handfull koreologer som behärskar konsten att notera dans. De är en viktig länk mellan verk och uttolkare. Med sina pennor bevarar de dansens sköra arv och försvarar upphovsrätten. Möt tre ”rörelsestenografer” och två system, Benesh och Laban.

Laddar…