Assange åter misstänkt för våldtäkt

Brottsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange graderades upp från enbart ofredande på onsdagen. Han misstänks nu för bland annat våldtäkt och sexuellt tvång. Det framgår av ett beslut från överåklagare Marianne Ny vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

– Assange är besviken, arg och förvånad, och ber mig förklara hur det här rättsystemet fungerar, säger Assanges advokat Leif Silbersky.

Karin Thurfjell, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Sent igår eftermiddag fick Marianne Ny, överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, tillgång till nytt material kring anklagelserna mot Assange. Det berättar Karin Rosander som är informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten. Ny skulle egentligen ha fattat beslut i överprövningsärendet redan igår, men sköt upp det på grund av de nya uppgifterna.

På förmiddagen i dag beslutade Ny att Assange på nytt misstänks för våldtäkt i ett fall, och dessutom sexuellt tvång och sexuellt ofredande i ett annat fall. Rosander vet inte om eller hur de nya uppgifterna har påverkat det beslutet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons