Sanning ska tysta lögnen

På några orter i Sverige lär ungefär var fjärde elev i grundskolans nionde klass gå omkring och tro att Förintelsen aldrig ägt rum. Anledning: vederbörande har läst det på internet. Att hitta sajter som förnekar att Förintelsen ägt rum är nämligen inte svårt. Och, resonerar ungdomarna, vad som står att läsa på datorskärmen måste naturligtvis vara sant.

Thure Stenström
Publicerad
Annons

Samtidigt har något viktigt inträffat i den lilla barockstaden Bad Arolsen i Hessen i Tyskland. Sent omsider har forskningen där fått fritt tillträde till ett av världens största nazi-arkiv. En skrupulöst noggrann bokföring avslöjar vad som hände med 17,5 miljoner judar, zigenare, homosexuella, handikappade och politiska fångar i regimens alla arbets- och koncentrationsläger under Hitlertidens mörkaste år.

Närmare bestämt handlar det om 27 kilometer arkivhandlingar på sammanlagt omkring 50 miljoner sidor, materialet fördelat på sex olika byggnader. Ty ordning måste råda, eller som det heter på tyska: Ordnung muss sein! Nazisterna var lika duktiga på dokumentation som på likvidation, lika bra på arkivering som på arkebusering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons