Google tvingar fram offensiv digital politik
DEBATT Upphovsrätten upplever en ”digital kris”. De så kallade ”creative commons”-licenserna sprids på ett sätt som på sikt kan få de legala systemen att implodera, skriver Pelle Snickars som härmed avslutar debatten om Googles bokskanningsprojekt.
I slutet av augusti i år skickade EU-kommissionen ut ett något självförhärligande pressmeddelande där det påpekades att Europeana nu minsann snart var uppe i fem miljoner binära böcker, kartor och fotografier. Samtidigt framgick med smärtsam tydlighet att EU saknar en gemensam digital upphovsrätt. Med referens till Googles bokskanningsprojekt påpekade Vivianne Reading att Europa måste sluta med att ”avundas de framsteg som görs på andra kontinenter och istället själva ta tag i frågan”.
En oförutsedd effekt av fokuseringen på upphovsrätt som drabbat bibliotekssektorn är att övergången från analogt till digitalt betydligt försvårats. På Kungliga Biblioteket är det en demokratisk rättighet för alla svenska medborgare att gratis låna vilken bok som helst – på kb.se finns knappt en enda bok tillgänglig. Att publicera boksamlingar på webben är nämligen mycket komplicerat. I den binära baksmälla som råder har digital access till bokarvet blivit juridiskt helt ogörligt att hantera. Den simpla poängen med min understreckare om Googles bokskanningsprojekt var att detta amerikanska företag driver på utvecklingen mot allt större digital tillgänglighet.