Analys

Therese Larsson:Berlusconi-kuppen som fått Merkel att gå i taket

När Mario Draghi tillträder som ECB-chef nästa vecka sitter tre italienare i centralbankens högsta ledning. Det är lika många ledamöter som Tyskland och Frankrike har tillsammans och det har fått Merkel och Sarkozy att gå i taket. En måste bort – Lorenzo Bini Smaghi.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Det som började med ett handslag har nu blivit personalpolitik på högsta nivå. När Frankrike i våras ställde sig bakom den italienska centralbankschefen Mario Draghis kandidatur till att ersätta fransmannen Jean-Claude Trichet, var det just med en handskakning. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lovade president Nicolas Sarkozy att om han bara stöttade Draghi, så skulle den sittande ledamoten i ECB:s högsta råd, Lorenzo Bini Smaghi ersättas med en fransman.

Så blev nu inte fallet. Bini Smaghi har helt motsatt sig att lämna ECB-ledningen som består av sex ledamöter, plus samtliga euroländers centralbankschefer. Lösningen trodde många därför skulle vara att Berlusconi beslutade sig för en rockad. Att ersätta Mario Draghi i ledningen av den italienska centralbanken med just Bini Smaghi. Nu blev det istället Ignazio Visco som tog över på Banca d'Italia i Rom. Resultatet: två italienare i den högsta ledningen, plus en centralbankschef. Lika många ledamöter som Tyskland och Frankrike har tillsammans när Trichet avgår.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons