Sugen på revansch

Valet 2014 blir en uppgörelse med marknadsliberalismen, säger Sveriges förre statsministern Ingvar Carlsson i en exklusiv intervju. SvD:s Rolf Gustavsson möter en pigg och stridbar pensionär inför Socialdemokraternas kampdag 1 maj.

– Nu kommer de stora frågorna att avgöras, säger han.

Rolf Gustavsson
Publicerad
Annons

Ingvar Carlsson, i år 78, är nöjd med att kunna njuta av det aktiva privatliv som han drömde om när han frivilligt avgick som statsminister 1996. Tillbakadraget och välplanerat pendlar han mellan de fasta punkterna Tyresö, Lofsdalen i Härjedalen och Lummelunda på Gotland, med utrymme för längre utflykter i den stora världen. I vår åker han till Kina och till hösten blir det nya resor i Europa.

Knappt fyrtio år i svensk politiks innersta kretsar har naturligtvis präglat Ingvar Carlsson. Han vet att han i dag uppfattas som den främste företrädaren för socialdemokratins klassiska idéarv. Han representerar den historiska tradition som förknippas med Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme. Den insikten gör Ingvar Carlsson förtegen när man kommer in på det senaste årets svåra kris inom socialdemokratin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons