Fettkrig delar dieterna

För sex år sedan var GI, Atkins och Montignac på allas läppar. Dagens snackisar är LCHF, Ferry Food och Hjärnkoll på maten. Frågan är om skillnaderna är så stora som förespråkare av olika dieter hävdar.

Publicerad
Annons
Att mäta midjemåttet är ett sätt att se om man ligger i riskzonen för farlig övervikt. Livsstilsprofessorn och forskaren Mai-Lis Hellénius vid Karolinska institutet är en av rösterna i debatten om hurvida det är bra eller inte att äta animaliskt fett. Foto: INGVAR KARMHED

SMALMAT

Slaget om vad vi ska äta för att behålla hälsan och vikten fortsätter. Men på en punkt har stridsdammet lagt sig: Alla är numera ense om att vi måste minska intaget av läsk, socker, bullar, vitt ris och vitt mjöl. Men nämn ordet fett och många osäkrar sina pistoler.

På den ena sidan står företrädarna för olika LCHF-dieter som anser att smör, grädde, kött och fläsk gör oss slanka och friska. De får mothugg av livsstilsprofessorn och forskaren Mai-Lis Hellénius, Karolinska institutet, som understryker att vi måste bli mer ”fettmedvetna” och rata smöret och baconet till förmån för det nyttiga fett som finns i nötter, feta fiskar, avokado och olika oljor. Hon befarar att antalet sjuka i hjärt- och kärlsjukdomar ska öka i smörets och gräddsåsernas spår.

Annons
Annons

– LCHF-arna har en poäng i att vi ska minska intaget av raffinerade kolhydrater. Men att säga att det är fritt fram för smör och grädde skriver jag inte under på, säger hon.

Två stora, nya studier gjorda i USA där man följt 130 000 män och kvinnor under tjugo års tid visar dessutom att de som följer en strikt LCHF-diet med mycket smör, ägg och grädde har 23 procents högre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, understryker Mai-Lis Hellénius.

– Vi ser också att allt fler patienter har förhöjda blodfetter. Många av dem har följt en strikt LCHF-diet och ätit mycket animaliska fetter.

Allmänläkaren Andreas Eenfeldt, som driver bloggen Kostdoktorn, en mötesplats för LCHF-förespråkare, ser inga risker med den kolhydratsnåla kosten. Man blir mätt, känner sig nöjd längre och frestas inte småäta mellan målen. Det finns inte heller några entydiga bevis för att man blir friskare av att akta sig för bacon och smör, anser han.

– Det är socker- och stärkelserik mat som lagt grunden till övervikt och diabetes, inte mättat fett. Däremot finns det gradskillnader i synen på kolhydrater. De som är känsliga för dem kanske måste avstå från dem helt. För en ung frisk man kan det räcka med att sluta dricka läsk.

Böcker om LCHF toppar försäljningslistorna just nu och även Ola Lauritzson, som debuterade med kioskvältaren GI-metoden 2005, har fått erbjudande om att skriva. Men han har tackat nej eftersom han mår illa av att äta för mycket fett. Han kan dessutom inte tänka sig att utesluta bovete, dinkel och quinoa ur sin diet, förklarar han.

Annons
Annons

– Min metod bygger på ett sätt som fungerar för mig och det vore konstigt att rekommendera något annat. Men man kan inte vifta bort att många följer LCHF och mår bra av det.

Livsmedelsverket, som länge kritiserats för sina kostråd, samarbetar just nu med ett hundratal nordiska forskare för att utarbeta nya näringsrekommendationer för år 2012. Men långt ifrån alla svenskar följer deras råd. Hela 25 procent av den energi som svenska barn får i sig kommer från läsk och godis och endast en av tio äter fisk tre gånger i veckan.

– Det är livsviktigt att framför allt barn får i sig de essentiella fettsyror som finns i fiskfett och fetter från växtriket och är nödvändiga för till exempel hjärnans utveckling. Barn till föräldrar som följer en strikt LCHF-diet med mycket bacon och smör kan få för lite om man inte också äter fisk, säger nutritionist Irene Mattisson vid Livsmedelsverket.

Fettkriget lär fortsätta, men en titt i vårens bokutbud gör plötsligt fettet från djurriket till en könsfråga. I crossovern LCHF för tjejer: supermaten på medelhavsvis ordineras tonfisk, avokado och olivolja. En flirt med alla kvinnor som inte så gärna frossar i bacon och blodiga biffar.

Populära dieter just nu

SvD har gjort en genomgång av de dieter som det talas mest om just nu.

Läs mer: Sju dieter - Så fungerar de

Foto: JUREK HOLZER

Livsmedelsverkets fem kostråd

Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.

Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. •Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons