ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Svensk nationalism – ett ganska nytt påhitt

Kungaparet deltar i nationaldagsfirandet i Eslöv 2011.
Kungaparet deltar i nationaldagsfirandet i Eslöv 2011. Foto: Drago Prvulovic/TT

Det kulturella nationsbygget är en tämligen ny idé, från sent 1800-tal. Och det mesta vi associerar med svenskhet kommer från den tid då arbetare och tjänstemän fick tid och råd att delta i nationella ritualer, som inmundigandet av den husmans- och midsommarmat som vi har gett en etnisk etikett.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Hur gammal är den svenska nationalismen? I vissa politiska kretsar hävdas att Engelbrekt och hans upprorsmän på 1400-talet var nationalister, och att Gustav Vasas revolt på 1520-talet var ett exempel på nationalistisk ambition bland både allmoge och frälse. Men vad är sant?

Om kungarna fått bestämma hade svenskarna blivit envetna nationalister redan på senmedeltiden. I de rimkrönikor och politiska visor som Karl Knutsson och andra regenter lät skriva för att förmå undersåtarna att betala skatter och låta sig skrivas ut till krig betonades just de svenska värderingarna. ”Danska manna ord / är värre än mord”, som det hette i en av visorna, medan de svenske hyllades för sina genuint svenska, det vill säga ädla och Gudi behagliga, egenskaper.

Laddar…