Därför ska du skaffa dig ett utrymme för ensamhet

Författaren Ian McEwans råd: skaffa er ett litet utrymme som varken är digitalt eller socialt.
Författaren Ian McEwans råd: skaffa er ett litet utrymme som varken är digitalt eller socialt. Foto: IBL, Fredrik Persson/TT

Utvecklingen rusar, vi är ständigt uppkopplade mot varandra och världen är skrämmande instabil. Författaren Ian McEwan tar pulsen på samtiden – och slår ett slag för tystnad, ensamhet och ett rikt inre liv.

Publicerad
Annons

Författare, tänkare och andra intellektuella kommer alltid att försöka övertyga er om att världen är en orättvis och farlig plats som för närvarande uppvisar ovanligt alarmerande tendenser. Optimism är inte gångbar valuta bland intellektuella. Med det sagt, kan man nog kalla det en objektiv sanning att den värld som jag tog examen i för nästan femtio år sedan både var mer stabil och erbjöd fler möjligheter än den värld ni kliver ut i i dag.

Den verklighet som ni måste navigera i och själva bidra till är kaosartad. Den världsordning som sedan andra världskriget upprätthållit om än osäkra och obekväma men trots allt fredliga relationer, börjar falla samman. USA, i händerna på ett omoget och oförutsägbart ledarskap, har givit upp sina grundläggande värderingar och släppt taget om sina skyldigheter gentemot världen. De liberala värderingar som bundit samman det europeiska samarbetet är under attack i länder som Polen och Ungern, från högerextrema politiska grupperingar och från nationalistiska rörelser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons