Estland begär mer Estoniamaterial

Estland vill ha tillgång till all relevant information som svenska myndigheter har om Estoniahaveriet. - Vi har varken anledning eller ambition att hemlighålla någon information för estländarna, säger försvarsminister Mikael Odenberg.

Arne Bengtsson, TT
Publicerad
Annons

Kravet på information och ökad öppenhet kom i går från den estländska parlamentariska kommission som tillsattes efter avslöjandet i Sverige att det förekommit transporter av utsmugglat ryskt militärmateriel ombord på Estonia.

Huvudfrågan för de sex parlamentarikerna har varit om några estländska myndigheter och personer medverkade i transporterna. Svaret från kommissionens majoritet är nej. Man fastslår att estländska myndigheter och tjänstemän inte kände till militärfrakten och att den genomfördes av den svenska militära underrättelsetjänsten Must.
I rapporten pekar kommissionen på flera fall där man haft problem med att få information av svenska myndigheter. Det gäller dokument, dykfilmer och möjligheter att höra de dykare som på svenska Sjöfartsverkets uppdrag dök vid Estonia och som hittills hållit tyst med hänvisning till tystnadsplikten.
Försvarsminister Mikael Odenberg (m) lovar nu full öppenhet från svensk sida.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons