ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Arkitekterna August Stülers och Fredrik Wilhelm Scholanders Nationalmuseum från 1866 flödar efter renoveringen åter av dagsljus och bjuder på en fri blick ned mot Strömkajen.
Arkitekterna August Stülers och Fredrik Wilhelm Scholanders Nationalmuseum från 1866 flödar efter renoveringen åter av dagsljus och bjuder på en fri blick ned mot Strömkajen. Foto: Staffan Löwstedt

Nya Nationalmuseum en fest för ögat

Nypimpat och färgstarkt nyöppnar Nationalmuseum efter drygt fem års renoveringsarbeten. Det har inte knusslats med materialval och hantverksskicklighet. Dagsljuset flödar in i samlingen som visar upp tredubbelt så många objekt som förut.

Clemens Poellinger
Uppdaterad
Publicerad

Kliver man in genom entrén och kanske stannar på bottenvåningen en stund känner man igen sig. Man kanske kastar ett öga på de stora trapporna, ser att Carl Larssons ”Midvinterblot” och ”Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523” hänger på sina platser. Kanske får man för sig att allt är som förr i det nyrenoverade Nationalmuseum – fast skinande rent, nymålat och förgyllt förstås.

Men skenet bedrar. Det är så mycket som är nytt i det skinande nyrenoverade Nationalmuseum att man knappt vet var man ska börja.

Laddar…