Linda Pérez:Det ska inte finnas någon gastronomisk jantelag

Linda Pérez
Linda Pérez
Publicerad
Annons

Bläckfiskvälling, macaron på marulkslever och hummer i engelsk trädgårdsdimma. Vi sitter i Esperantos varmkök, längst ner i Sollevihuset. Restaurangen har just fått sin första stjärna, året är 2006. Sayan Isaksson och Daniel Höglander med finslipat team lagar upp den nya menyn medan team matsal gnuggar alla smaklökar som gnuggas kan, för att matcha viner till den nya menyn. Menyn är den vars rätter senare kom att citeras i tidningsstrippen Rocky, där undertecknad förfasas över den moderna tidens kreativa anrättningar. Rätterna var avantgarde, eggande, intelligenta och såklart fenomenala. Vinerna vi provade till likaså även om mat och vin tillsammans inte alltid var en lätt match. Där och då var dessa utmaningar så förtjusande häftiga.

Jag gjorde en avstickare från Esperanto i ett par år och väl tillbaka till min favoritplats hade en ny tid tagit vid, en tid för mat och dryck att samspela på ett lugnare vis. Smaker, känslor och språk hade i någon sorts skarpsinnig enkelhet hittat en naturlig väg tillsammans. I vinpaketet kunde ett vin serveras till flera rätter, det plockades fram såväl rött som vitt till en och samma rätt eller så rekommenderades en flaska till hela menyn. Så härligt det var att skapa njutning bara genom idén; goda saker och sunt förnuft.

Annons
Annons

Vad är egentligen en perfekt kombination av mat och dryck?

Att analysera sensoriska egenskaper är mäkta intressant och betydelsefullt. Men precis som att designern arbetar för en bekväm passform bör vi som arbetar med vinet och maten arbeta för att skapa vällust utan att göra det svårare än vad det är. Om jag rannsakar mig tror jag att min idé om mat och vin i kombination för tio år sedan, nog var roligare för mig själv än för flertalet av mina gäster.

Du har säkert någon gång hört talas om ”den perfekta kombinationen av mat och dryck”. Men vad är en perfekt kombination? Handlar det om att skapa en felfri match som alla människor ska uppleva som perfekt? Att gurgla olika årgångar av ett vin till en rätt, för att komma fram till att syran i 12:an matchade syran i maten en aning bättre än syran i 09:an är för mig ganska ointressant. För i slutändan kommer jag ändå att dricka, rekommendera och bjuda på den årgång jag tycker är godast.

Det ska inte finnas någon gastronomisk jantelag. Det finns däremot massor av olika personliga smaker och upplevelser. Så mitt råd i dag är att kombinera personlig smak, goda råd och ta det hela med en nypa salt. Det går oftast alldeles utmärkt att välja vin till middagen bara genom att tänka på fyllighetsgrader. Ett kraftfullt vin till en kraftfull rätt, ett elegant vin till en elegant rätt. Ibland kanske det passar att tänka till en aning, men vi behöver inte vrida ut och in på alla smaker. Inte heller behöver du vara rädd för att till exempel korka upp finvin till fulpizzan (så du kan fokusera på vinet) och bordsvin till hummern i engelsk trädgårdsdimma (så du kan fokusera på hummern).

Alla håller nog inte med mig i detta. Vi har ju olika personligheter. Det kan ju faktiskt vara jag som är särskilt dålig på att tugga och dricka samtidigt. Prata och dricka samtidigt är dock en av mina paradgrenar. En kan ju inte vara bra på allt. Smaklig Spis!

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons