Näringsfysiologen: Jag äter choklad varje dag
För många självutnämnda experter och argument som mer liknar religion än vetenskap. Det är några av problemen i kostdebatten, menar Linda Bakkman, näringsfysiolog och författare. Hon jobbar i dag som kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitté och medverkar regelbundet i SvD.
Linda Bakkman, vem är du?
– Jag är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Sedan 13 år arbetar jag som kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté med att utveckla kosten som en del i prestationsutvecklingen för flera av våra mest framgångsrika idrottare. Det handlar om individuella konsultationer, strategiskt utvecklingsarbete och lite forskning. För drygt ett halvår sedan gav jag ut boken ”Maten bakom resultaten” som handlar om hur vi ska äta för att få ut maximal effekt av vår träning.
Vad har du gjort tidigare?
– Jag doktorerade vid Karolinska Institutet (KI) 2010. I min doktorsavhandling studerade jag ämnesomsättning i muskulatur. Hur den påverkas av vikt, viktreglering och träning. Sedan har jag undervisat mycket på Gymnastik och idrottshögskolan, KI och Mittuniversitetet.