”Pengarna går till landsmän”

Två män omhäktades på måndagen misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Abdul Kadir Okasha, även han terrormisstänkt, har valt att träda fram med sin version. Han och de anhörigas familjer är kritiska mot säkerhetspolisen, som de tycker har tagit ställning i Somaliakonflikten.

Jessica Balksjö
Publicerad
Annons

De häktade männen, som är 37 och 42 år gamla, anklagas för att ha fört över pengar till terroristgrupper i Somalia med syfte att pengarna skulle användas till terroristbrott. Bland annat ska pengarna ha gått till den terroriststämplade ungdomsorganisationen al Shaabab.

Abdul Kadir Okasha var den tredje svensken som greps vid ett större tillslag i Sverige och Norge i februari. Han är fortfarande misstänkt men frisläppt. Själv hävdar han att han är oskyldig och att han inte har skickat någ-ra pengar till al Shaabab, organisationen som terrorstämplats av USA men inte av EU. Visst har han skickat ner pengar, men de överföringar han har organiserat har enligt honom gått till fredliga Allian- ce for the Re- liberation of Somalia, ARS, en motståndsorganisation mot regeringen och de etiopiska trupperna i Somalia.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons