Ögonen avslöjar inte lögnaren

Tror du att du avslöjat en lögnare när hans blick drar åt höger? Glöm det – brittiska forskare har nu kommit fram till att den som ljuger inte blottar det med ofrivilliga ögonrörelser.

Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Enligt den ifrågasatta beteende-psykologiska modell som kallas Neurolingvisistisk Programmering – NLP – avslöjar man en lögnare genom att titta på ögonrörelserna. Lögnaren ska enligt NLP vända sin blick åt höger när han eller hon drar en osann historia, medan den som talar sanning istället sneglar upp mot vänster. Men nu har brittiska forskare kommit fram till att det inte stämmer – att ögonrörelserna går åt höger håll när man pratar behöver inte innebära att man ljuger. Däremot kan kroppsspråket i viss mån hjälpa en på traven när man ska avslöja någon som far med osanning.

Brittiska forskare på universiteten Edinburgh och Hertfordshire har genomfört
tre studier som krossar myten om att ögonrörelserna avslöjar om man ljuger eller inte. I den första studien fick 32 vuxna personer i uppdrag att ljuga eller tala sanning om något – deras ögonrörelser tolkades utifrån NLP-modellen men i inget fall stämde tesen att lögnare tittar åt höger och sanningssägare åt vänster.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons