Vem myntade uttrycket ”An nescis…”?

Axel Oxenstierna, rikskansler och Sveriges mäktige man under 1600-talets förra hälft. Porträttet är målat av Michiel van Miereveld i Delft, Holland 1635.
Axel Oxenstierna, rikskansler och Sveriges mäktige man under 1600-talets förra hälft. Porträttet är målat av Michiel van Miereveld i Delft, Holland 1635. Foto: NATIONALMUSEUM/TT
Publicerad
Annons

Det sägs att Johan Oxenstierna, den unge svenske delegaten vid fredsförhandlingarna i Westfalen på 1640-talet, var nervös inför resan. Fadern, den mångårige kanslern Axel Oxenstierna, skall då ha lugnat honom med en retorisk fråga på latin: ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regator?”, vilket kan översättas med ”Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?” Men var det verkligen Oxenstierna som sade detta? Det har även uppgetts att sentensen myntades av andra personer.

Vi torde kunna vara säkra på en sak: uttrycket härstammar från 1500- eller 1600-talet, från den kulturvärld som präglades av renässanslärdom, latinkunniga diplomater och adelsmän som älskade att strö välvalda citat kring sig. Exakt vem som yttrade det först är dock okänt. Jag har sett flera förslag, bland annat just Oxenstierna. En annan person som ibland pekas ut som upphovsman är kanslerns allierade, den franske kardinalen Richelieu. En tredje statsman som gärna pekas ut är påven Julius III, vars pontifikat inföll mellan 1550 och 1555, långt före Oxenstiernas och Richelieus verksamhet. I ingetdera fallet kan det, mig veterligen, bevisas att personerna verkligen sade såsom påståtts. Det är snarare något som senare generationer har hävdat att de yttrat. Och då bör vi vara skeptiska; få politiker har verkligen sagt vad de blivit tillskrivna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons