ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Evelyn Glennie hör med kroppen

Evelyn Glennie är en av de yngsta Polarpristagarna – och den första som är döv. Den skotska slagverkssolisten, som förlorade hörseln som 12 åring, vill lära världen att lyssna.

Bo Löfvendahl
Publicerad
Annons

Valet av Evelyn Glennie och Emmylou Harris hör utan tvekan till Polarprisjuryns bästa genom åren. Juryn kommer dessutom att få beröm för att bättra på ett antal kvoter, bland annat könskvoten. Med Evelyn Glennie är det också första gången priset går till Skottland, liksom hon är den första slagverkssolist som får det. Dessutom har Evelyn Glennie ännu inte fyllt 50 vilket gör henne till en av de yngsta Polarpristagarna, en som verkligen befinner sig mitt uppe i karriären. Hon är inte bara instrumentalist utan också kompositör och författare. Till allt detta kommer att hon är den första Polarpristagare som är döv.

Det innebär inte att Evelyn Glennie inte kan höra. Hon uppfattar musik med alla sinnen utom just öronen. Hon förlorade sin hörsel vid 12 års ålder och i stället uppfattar hon musikaliska vibrationer med resten av kroppen, och därför spelar hon alltid barfota.

Laddar…