Fritidsträngsel allt större problem
Trots att många sjuåringar är lika länge på fritids som i skolan, blir grupperna större och personaltätheten lägre. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna, visar SvD:s granskning. I en rapport från Lärarförbundet pekar tre av fyra fritidspedagoger ut de stora grupperna som huvudproblemet.
Fort, fort. Nedför rulltrappan, in i tunnelbanevagnen. Alla med? Dörrarna stängs. Det är utflyktsdags för årskurs två vid Granbackaskolan i Solna. Fritidspedagogen Solveig Samuelsen håller ett stadigt tag i två små händer.
Utflykten är en typ av aktivitet där skolans fritidspedagoger är med i verksamheten. Andra dagar hoppar de in som vikarier, och ibland tar de ansvar för en grupp när klassen delas upp. Vissa undervisar i estetiska/praktiska ämnen eller idrott. Men det är på eftermiddagen det verkligen gäller. Vid ett-tiden slutar skolan och eleverna går till fritids. De flesta stannar till halv fem, vissa längre. Det innebär att barnen i de lägre årskurserna spenderar ungefär lika mycket tid på fritids som i skolan.