Mexikos våld toppar världslista

Våldet i Mexiko har nått sådana nivåer att president Felipe Calderón samlat alla politiska ledare bakom en pakt och ett program mot kidnappningar och knarkvåld. I lördags samlades en miljon mexikaner i en massiv protestmarsch för att ropa Ya basta! – Nu får det vara nog!

Publicerad
REUTERS
Foto: REUTERS
Annons

Fallet med den 14-årige Fernando Martí, som kidnappades i juni och mördades en månad senare, utlöste en våg av vrede och protester. Pojkens förruttnade kropp hittades i bakluckan på en bil den sista juli, trots att hans pappa, en rik och mäktig företagare, hade betalat stora lösensummor. Och när det uppdagades att några ­poliser misstänks för dådet har medier och opinion satt en blåslampa under baken på president Calderón.

I torsdags samlade han landets alla delstatsguvernörer (32 stycken), borgmästare, kongressledare, politiker och toppjurister till ett nationellt krismöte. Där fanns också representanter för det civila samhället, företag, fack, kyrkoledare och medier. Calderón erkände att våldet och det allt värre säkerhetsläget beror på både egna misstag och på år av undfallenhet mot korruptionen, som blivit en cancer i samhället.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons