ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fick 687 miljoner för att avslöja skattefusk

Han fick 40 månaders fängelse för att ha hjälpt rika amerikaner att smita undan skatt. Men samtidigt passade den före detta bankmannen Bradley Birkenfeld på att avslöja ett än mer omfattande skattefusk på den schweiziska banken UBS. Nu får han belöningen för sitt ”visselblåsande”: 104 miljoner dollar, motsvarande 687 miljoner kronor, skriver Sky news.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

Historien om Bradley Birkenfeld, som blivit något av en celebritet de senaste åren, är full av svängningar. Redan 2005 upptäckte Birkenfeld hur den schweiziska banken UBS, som han själv samarbetade med, arbetade illegalt för att hjälpa amerikaner att smita undan skatt, enligt hans advokater. Två år senare anmälde Birkenfeld det hela till amerikanska myndigheter.

Det hela ledde till att UBS fick böta 780 miljoner dollar - och till att 4 700 skattesmitande amerikaner åkte på en gemensam smäll på fem miljarder dollar, motsvarande 33 miljarder kronor. Eller för den delen, mer än dubbelt så mycket som barnbidraget kostar den svenska staten varje år.

Laddar…