Jigenius: Aftonbladet kan fällas

Om Littorinaffären blir ett tryckfrihetsmål löper Aftonbladet stor risk att fällas, anser före detta pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius i en artikel på DN debatt.

TT
Publicerad
Annons

Redan dagen före presskonferensen, där Sven Otto Littorin meddelade att han avgår som arbetsmarknadsminister, ska hans pressekreterare ha talat om för Aftonbladet att Littorin förnekar det påstådda brottet och att han aldrig har köpt sex. Aftonbladet, som vid upprepade tillfällen försökte konfrontera Littorin med uppgifterna om det påstådda sexköpet, förklarade senare att man inte pratar genom ombud. Enligt Jigenius har tidningen medvetet bortsett från viktig och relevant information ”för att den lämnats via ombud”.

”I ett eventuellt tryckfrihetsmål mot Aftonbladet torde det bli helt klarlagt att tidningen nåddes av ett förnekande redan i början av denna publicistiska fermentationsprocess”,
skriver Jigenius . Han menar att Aftonbladet riskerar att fällas för att ha utsatt Sven Otto Littorin för andras missaktning utan att ha skälig grund för det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons