Kär och galen i Malmö

Efter ett helvetesår återuppstod Kristian Lundberg som författare. Vi for till Malmö för att möta mannen som skrivit två succéböcker på raken – och nu gifter sig. – Mitt livs kärlek kom tillbaka. Jag har aldrig varit starkare, men inte heller skörare. Som en viol.

Karin Thunberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är tidig morgon i Malmö. Ska man skriva om Kristian Lundberg är det så man borde börja. Meningen återkommer som ett mantra genom hans författarskap, som om han gång på gång måste berätta att han sover dåligt, vaknar tidigt, från början för att han hade ångest och var bakfull, de senaste åren för att han som ensamstående far behövt se till att sonen kommit iväg till dagis eller skolan. Men då, dessa tidiga mornar. Det är då han skriver. Som besatt. Två böcker på bara några år. Först Yarden, den hyllade, prisbelönta. Nu senast Och allt skall vara kärlek, som fått samma jublande recensioner.

Nu vill jag veta om pojken har klättrat ner från trädet. Det är därför jag åkt till Malmö. För att tala om den resa som inte är bara är skönlitterära gryningsord utan Kristian Lundbergs egen verklighet. Att han efter daglönejobbet på Yarden i Mellersta hamnen i Malmö, dit han kom för att få ihop pengar till en skatteskuld, bestämde sig för att skriva om kvinnan som 17 år tidigare bett honom gå. Kärleken som han aldrig glömt. Då hörde hon av sig, de blev ett par. Allt detta som skulle kunna beskrivas med bilden av pojken som äntligen vågat klättra ner från trädet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons