Kossor på stan hjälper barn i kris

En koparad, 75 kokonstverk i naturlig storlek, har just placerats ut över Stockholm. I går invigdes koevenemanget genom att några av dem avtäcktes på Kungsträdgårdens stora scen. I september säljs alla kossorna på auktion till förmån för barn i kris.

Bo Löfvendahl
Publicerad
Annons

Koparaden, Cow Parade, kommer vandrande från ost- och mjölkchokladlandet Schweiz, där idén började för några år sedan. Myndigheterna i Zürich ville hitta ett sätt att locka folk till stadskärnan i stället för olika köpcenter i förorterna, och då kom man på detta publika konstevenemang som nu spritt sig över världen.
Syftet är inte bara att få ut konst i städerna utan också att samla pengar till välgörande ändamål, alltid med anknytning till barn. Pengarna kommer in genom att kossorna sedan säljs på auktion. I Stockholm går de under klubban på Auktionsverket den 27 september, och då går 75 procent till Bris, Barnens rätt i samhället.
Innan dess kan man se de paraderande korna över hela stan. Tre koguider, Marie Andersson, Carina Engelhardt Önne och Eva Palmqvist, kommer under sommaren att leda olika korutter varje månad, där de presenterar varje kokonstverk.
Koguiderna är auktoriserade Stockholmsguider och arbetar även i vardagslag med att visa offentlig konst i stan. De samlar ihop deltagarna i
kopromenaderna med en koskälla, en rejäl sak av souvenirmodell, prydd med blå gentiana från koparadernas hemtrakter i Alperna.
För tillfället pågår också en koparad i Harrisburg i USA, berättar koguiderna.

De flesta av korna är gjorda av professionella konstnärer, men även andra har kunnat skicka in sina förslag till kojuryn. En som har åstadkommit en riktigt urban ko är skulptören Caroline Schlyter. Hon har just bättrat på ett par skavda ställen på kossans flank och har svarta fläckar på fingrarna.
Kon heter ”Plattan” och är täckt av de berömda trianglarna från Sergels torg. Det är inte lätt att täcka en kos kurviga kropp med ett sådant geometriskt mönster:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons