ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Borgs konjunkturprognos får uselt betyg

Regeringens egna konjunkturprognoser får ett svagt betyg jämfört med många andra prognosmakare. Det är den slutsats som kan dras utifrån en jämförelse som Konjunkturinstitutet gjort i sin senaste konjunkturrapport. Där har KI granskat träffsäkerheten i de olika ekonomiska spådomar som presenterats.

Klas Andersson
Publicerad

Det är nyhetsbyrån Siren som tittat närmare på jämförelsen som studerar hur utfallet i själva verket blev och ställt det i relation till de olika prognoserna. Själva prognosjämförelsen, som är en del i Konjunkturinstitutets nyligen presenterade och mycket omfattande konjunkturbarometer, har gjorts med en titt flera år bakåt i tiden. I den här artikeln berörs endast träffsäkerheten i de ekonomiska bedömningar som gjordes under förra året.

Konjunkturinstitutet, KI, konstaterar att alla överskattade BNP-tillväxten under fjolåret, men ingen missade så grovt som regeringen. Därefter, om man ser till störst avvikelse jämfört med hur utfallet blev, följer bland annat just Konjunkturinstitutet och Riksbanken.

Laddar…