Hilma af Klint i limbo

UNIK SAMLING Bråk och stridigheter skakar den stiftelse som äger Hilma af Klints verk. När styrelseordföranden ville donera hela konstsamlingen till staten välkomnade kulturdepartementet förslaget. Men donationen var inte förankrad i styrelsen. Och Moderna museet vill inte ha samlingen.

Elisabet Andersson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hilma af Klint är inte bara en pionjär inom 1900-talskonsten. Hon efterlämnade också en unik samling, med drygt 1000 esoteriska målningar, som förblivit intakt. Samlingen är dessutom på många sätt outforskad; eftersom den varit magasinerad väntar den på att forskare ska ta sig an den från både konstvetenskapligt och religionsvetenskapligt håll.

Just nu lyfter Moderna museet fram Hilma af Klints särpräglade konstnärskap med en stor utställning. I salarna visas drygt 200 av verken, fyllda av tecken, symboler, böljande linjer och geometriska grundformer. Men samtidigt som satsningen väcker stor internationell uppmärksamhet, och ett 20-tal museer runt om i världen står på kö för att få visa utställningen, pågår stridigheter inom den stiftelse som äger konstnärskapet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons