Utredning kritiserar sponsring

Relationerna mellan läkemedelsindustrin och patientorganisationerna måste stramas upp och redovisas öppet för att inte spoliera handikapprörelsens trovärdighet.

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Viktigast är att upprätta etiska avtal med läkemedelsbranschen som reglerar sponsringen. Det kravet ställs i en ny, kritisk utredning.
I många år har läkemedelsföretagens branschorganisation Läkemedelsindustriföreningen, Lif, förgäves tryckt på landets patient- och handikapporganisationer. Syftet har varit att få till stånd regler som styr de allt tätare ekonomiska bindningarna mellan föreningarna och läkemedelsbolagen.
Handikappförbundens paraplyorganisation HSO har dock inte kunnat enas och något avtal har aldrig blivit av, trots att sponsringsinsatserna fortsatt att öka.

Förra året engagerade därför Lif före detta statsrådet Bengt Lindqvist för att utreda den känsliga frågan. Hans rapport, som presenterades i går, är inte nådig. Betydande kritik framförs både mot patientorganisationerna och vissa läkemedelsföretag för tvivelaktiga övertramp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons