Sveriges hantering av fastighetsköp får toppbetyg

Sverige är i toppklass i världen när det gäller för företag att enkelt och snabbt köpa en affärsfastighet. Det visar en färsk undersökning som Världsbanken har genomfört.

Publicerad
Annons

Totalt ingår 145 länder i undersökningen. Svarsfrekvensen är hög. 131 har besvarat enkäten som banken har skickat ut till olika instanser i de respektive länderna. Organisationen har undersökt hur lång tid det tar för ett företag att köpa en affärsfastighet från ett annat företag. Granskningen har också tagit sikte på hur många processer eller kontakter som krävs, exempelvis med myndigheter, och vilka kostnader som köpet medför.

Resultatet är hedrande för Sverige. Landet kommer på delad andra plats med två dagar. Då har Världsbanken mätt den tid det tar att genomföra köpet av en affärsfastighet. I topp hamnar Norge som är en dag snabbare, men där menar Världsbanken att skillnaden sannolikt beror på att ansvariga tjänstemän, som svarat på enkäten, inte räknat med tiden för postgången.
En viktig förklaring till att vi är snabba här hemma på att hantera fastighetsaffärer är det svenska fastighetsregistret som Lant- mäteriet ansvarar för.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons