”V vacklar i Kuba-frågan”

Vänsterpartiets syn på mänskliga rättigheter och demokrati är ett problem i ett framtida rödgrönt regeringssamarbete. Det säger nu socialdemokraternas förre partisekreterare Lars Stjernkvist till SvD.se. I dag debatterar han frågan med Lars Ohly.

Lova Olsson
Publicerad
Annons

Socialdemokraterna och miljöpartiet vill bilda en rödgrön regering efter valet 2010. Om Lars Ohly får vara med är fortfarande en öppen fråga. Först måste vänsterpartiet ställa sig bakom de finanspolitiska ramverken som budgettak och överskottsmål, kräver s-ledaren Mona Sahlin och de grönas språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

Men efter att på plats ha följt vänsterpartiets kongress i juni pekar nu Lars Stjernkvist (s), tidigare partisekreterare, på ytterligare ett bekymmer för ett eventuellt regeringssamarbete. Det gäller vänsterpartiets syn på demokrati och mänskliga rättigheter.
– Hade det varit ett regeringsparti som kongressat så tror jag att debatten om Kuba hade höjt rätt många ögonbryn. Hade några av dem som deltog varit statsråd, så är det klart att det hade väckt frågan om Sverige verkligen är en tydlig röst när det gäller mänskliga rättigheter, säger Lars Stjernkvist, som numera är kommunalråd i Norrköping.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons