Skiljas – en livskris med många faser

Barbro Lennéer Axelson har skrivit boken ”Förluster” om bland annat skilsmässor. Klicka framåt för mer fakta i ämnet.
Barbro Lennéer Axelson har skrivit boken ”Förluster” om bland annat skilsmässor. Klicka framåt för mer fakta i ämnet. Foto: Björn Larsson Rosvall

Man skulle nästan kunna tro att skilsmässor blivit vardagsmat. Bara hälften av alla äktenskap varar tills döden skiljer makarna åt. Men en skilsmässa kan göra ont och ta längre tid att läka än vi tror. Och då har vi fått en ny identitet. Idagsidans artikelserie handlar om det – om hur det blev sen. Först ut är Barbro Lennéer Axelson som i sin bok ”Förluster” undersökt vad skilsmässor gör med oss.

Uppdaterad
Publicerad
Källa: SCB.

Källa: SCB.

Källa: SCB.

Källa: SCB.

Källa: SCB.

Källa: SCB.

Annons

Motgångar i jobbet, sjukdom, ekonomiskt strul – ta vad som helst av mänskliga misslyckanden. Inget ger ”så grymt och djupt eko i det undermedvetna” som en skilsmässa, står det i en ny bok. Ingen annan förlust innehåller så många förluster samtidigt. Och ingen annan livsomställning har så stark konfliktpotential som just att separera.

Ändå gör vi det. Räknat enbart på gifta, sprack 22  211 äktenskap i Sverige 2009. Hur många sambor som bröt upp vet ingen. Men även om det kan vara det värsta man har varit med om, blir det väl så småningom ganska bra för de flesta?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons