Kairo laddar upp för Miljonmarsch

KAIRO En tsunami av känslor väller fram ur den egyptiska folkresning som ibland kallas för Nilrevolutionen. Den har nu pågått i en vecka. Ingen politisk gruppering kan ta åt sig äran av att ha satt i gång den. Precis som i Tunisien föddes den som en spontanprotest bland de unga, de som aldrig har levt under någon annan president än Hosni Mubarak. På måndagen demonstrerades det för sjätte dagen i rad på Tahrirtorget i Kairo. Bland demonstranterna, som inte tänker ge sig innan Mubarak har lämnat makten, finns arbetslösa och högavlönade, arbetare och akademiker om vartannat. Där går unga flickor med utsläppt hår bredvid kvinnor i islamisk slöja. Där finns barnfamiljer, några bär till och med spädbarn på armen. En kille bar en kattunge i famnen under sin enkla handtextade skylt: No Mubarak.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Den egyptiska tsunamin mot Mubarak präglas också av starka nationalistiska känslor. Egyptierna med sina 7000 år av historia är ett stolt folk, medvetet om att detta är civilisationens vagga. Demonstranter i centrala Kairo sjöng spontant nationalsången och höjde den egyptiska flaggan. Rytmiskt skanderade de slagord som: – Hosni barra, Masri hurra (ut med Mubarak, för ett fritt Egypten).

Armésoldater på stridsvagnar står nu utposterade på strategiska platser. Helikoptrar flyger lågt över demonstranter som strömmar till också långt efter det att utegångsförbudet trätt i kraft.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons