Superpessimist spår jättelyft för guldpris

Det nu sjunkande guldpriset är bara ett tillfälligt hack i det prislyft som varit. Guldets makalösa prisfärd uppåt fortsätter och kan komma att mer än sexfaldigas från nuvarande nivåer. Vad som kan tyckas märkligt är att prognosen kommer från den brittiske analytikern Albert Edward – känd som superpessimist.

Publicerad
Annons

Det är amerikanska CNBC som tagit fasta på stjärnanalytikerns senaste reflektioner och uppdateringar vad gäller olika placeringsalternativ. Albert Edwards, global chefstrateg på franska Société Générale, har så här långt ofta prickat rätt i sin pessimistiska syn på värdeutvecklingen för olika placeringar. Och han varnade för bostadsbubblan i USA innan den var ett förödande faktum.

Att en pessimist tror på en ny guldboom är egentligen inte så märkligt. Ädelmetaller ses som förhållandevis säkra hamnar när det är kris och blir en placering som investerare tar sikte på när det blåser. Och för övriga placeringsalternativ är superpessimisten Edward djupt pessimistisk i nuläget. Han konstaterar att den politik som nu förs för att råda bot på obalanser i nationernas ekonomier är lättköpta åtgärder som efter några år slår tillbaka och orsakar en etter värre kris.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons