S kritiskt till lagförslag om riskkapitalister

Regeringens lagförslag om nya skatteregler för riskkapitalister kan bli dyrt för skattebetalarna. Det menar Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson. Hon är kritisk till regeringens förarbete – och ser framför sig regler som drabbar riskkapitalisterna hårdare.

Publicerad
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Foto: SCANPIX
Annons

Frågan om hur riskkapitalister ska beskattas har utvecklats till en infekterad konflikt mellan Skatteverket och riskkapitalbolagen. Skatteverkets bedömning är att riskkapitalisternas vinstutdelning ska räknas som inkomst av tjänst, och därmed beskattas med 57 procents skatt. Det har lett till att flera av de mest framgångsrika riskkapitalisterna har taxerats upp med hundratals miljoner kronor, vilket i sin tur har lett till ett flertal långdragna rättstvister.

Regeringens förslag för att styra upp regelverket är nu att riskkapitalisterna hädanefter ska beskattas i linje med fåmansbolag. Det innebär förenklat att inkomster upp till 5 miljoner ska beskattas som inkomst av tjänst med 57 procent medan inkomster därutöver beskattas som inkomst av kapital med 30 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons