EU splittrat om konkurrensplan

Euroländernas finansministrar ska på dagens toppmöte vrida och vända på två tävlande förslag om hur EU kan öka sin konkurrenskraft i världen och styra upp finans- och budgetpolitiken för att hindra framtida statsskuldskriser som Greklands och Irlands. Förslagen har reda utlöst vilda protester från framför allt europeiska fackföreningar.

Teresa Küchler
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den första planen har utarbetats av en duo bestående av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy, som håller i ordförandeklubban för EU-rådet, alltså det forum där de 27 stats- och regeringscheferna träffas inom EU. Ett utkast som läckt ut visar att Barroso-Van Rompuy-planen kan bli politiskt sprängstoff: det är en lista med krav på att medlemsländerna bland annat minskar på offentliga utgifter och sätter tak för hur mycket en regering i knipa får låna på världsmarknaderna.

Flera punkter gäller lönesättningsmetoder. Till exempel bör löner och lönesättning gå hand i hand med produktivitet, enligt författarna. EU-kommissionen och Rådet ska jämföra kostnaderna för arbete inom hela EU för varje sektor, och sedan jämföra med kostnaderna för handelskonkurrenter som USA och Kina.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons