Löplust

Med stillasittande jobb vid tangentbordet och huvudet fullt av intriger är löpningen förlösande. SvD har träffat ­ författarna Emma Hamberg, Denise Rudberg och Moa Herngren som alla blir mer kreativa av att jogga.

Eyal Sharon Krafft
Publicerad
Annons
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT OCH PRIVAT

Deckarförfattaren Denise Rudbergs livslånga relation till löpträning inleddes i fyraårsåldern. Skolad i gymnastikgruppen Idlaflickorna övade hon bland annat att springa vackert på tårna.

– Det skulle se lätt ut, som om vi flög fram. Redan då lärde jag mig att rörelse, prestation och klassisk musik hör ihop.

35 år senare tar löpträningen en allt större plats i hennes liv och påverkar flerfaldigt hennes författarskap. Hon drar en parallell mellan skrivprocessen och den timslånga löparträningen hon hänger sig åt 4–5 gånger i veckan.

– Dramaturgin är väldigt liknande. Trögt tills jag hittar rytmen, lär känna karaktärena. Så kommer ett intervall med bra tempo, följt av ”point of no return” och sist en nedvarvning.

Point of no return?

Annons
Annons

– Mot slutet av loppet pressar jag mig så hårt att jag känner blodsmak i munnen. Det känner jag även när jag skriver. Det kan förefalla konstigt, men jag har tränat så många år att min kropp är mycket klokare än vad jag själv är. Den känner väl till mina behov och driver mig hårt.

Sambandet mellan löpträningen och skrivförmågan fick hon bekräftat både under och efter sina graviditeter. Under dessa träningslösa perioder var den litterära skörden mager.

– Det beror på att jag alltid har varit så fysisk. När jag inte tränar går det inte att ha mig i ett möblerat rum. Jag får lätt ångest, uppfylls av obehagliga känslor och har svårt att organisera mig. Jag blir destruktiv.

Precis som vid skrivprocessen föregås löpningen av ett hårt inre motstånd. Men sekunderna efter att hon sätter på sig hörlurarna och börjar röra på sig försvinner de mentala blockeringarna. Under rundorna bearbetar hon texter i huvudet.

– Jag är den som ältar och har en tendens att fastna vid problem som vändpunkter i berättelsen. Men löpningen är förlösande. Bitarna faller på plats.

Det första hon gör efter löpningen är att ta av strumporna och barfota gå till köket för att dricka ”kopiöst” med vatten, varpå hon hoppar in i duschen. Därefter kan hon skriva om Paula Sten, karaktären i Ett litet snedsprång som likt Denise Rudberg dämpar sin ångest genom löpning. Vilket var till stor nytta då boken nyligen släpptes.

– Jag blev väldigt stressad inför att boken skulle komma ut. Löpningen förlöste mycket av stressen.

Namn: Denise Rudberg.

Ålder: 39 år.

Familj: Man och två barn, på 6 och 8 år.

Annons
Annons

Bor: Östermalm, Stockholm.

Gör: Författare.

Aktuell: Med deckaren Ett litet snedsprång.

Antal publicerade romaner: 12.

Antal lopp: Inga, men är anmäld till Stockholm Marathon 2011.

Gör milen på: Lite under 45 minuter i genomsnitt.

Emma Hamberg: ”Hjärnan öppnar sig när jag springer”

Emma Hamberg har provat diverse träningformer, men ingenting har fungerat i längden. På gymmet kände hon sig instängd, gruppträningar passade inte författaren i henne som ville styra livet efter eget bevåg.

– Jag var verkligen en ofysisk människa. Jag käkade kalla pannkakor och skrev.

I mars i år hände något. Inför sin tionde bok, dessertboken Kärleksmums, hade hon nästan förätit sig på efterrätter.

– Vi provlagade och åt. Jag hade bara grädde i hjärnan, men ingen luft. Kroppen protesterade.

Så när hon beklagade sig över gräddintaget och en välvillig kamrat föreslog jogging, var hon mottaglig. Därifrån var steget till hennes jungfrulopp på fem kilometer kort. Till en början varvade hon en minuts jogging med två minuters promenad, men snart vaknade kroppen till liv och tog över med galopperande fart.

– Det händer något med hjärnan när jag springer. Den öppnar sig. Efter att ha skrivit tidigt på förmiddagen blir joggandet som en avrivning. Kroppen skakas om. Efteråt är den varm och full av energi. Det ger ork att fortsätta skriva fram till två på eftermiddagen.

Dåligt väder avskräcker inte.

– Jag bangar inte när det regnar, tvärtom. Det blir sinnligt att springa när regnet forsar ner och det blir kallt och geggigt. Det är då som jag känner mig som en kämpe.

Namn: Emma Hamberg

Ålder: 39 år.

Familj: Man, tvillingtjejer som är 12 år, och dotter på 7 år. En katt.

Annons
Annons

Bor: Utanför Stockholm.

Gör: Författare.

Aktuell: Dels med dessertboken Kärleksmums, dels med romanen Baddaren.

Antal publicerade böcker: 10 (8 romaner och 2 kokböcker).

Antal lopp: Två. Tjejmilen 2010 och Hässelbyloppet 2010.

Gör milen på: 54 minuter. Målet är att nå ner till 50.

Moa Herngren: ”Jag koppplar av från mig själv”

Förr ansåg Moa Herngren att det var vidrigt att springa. För ett knappt år sedan förändrade ett läsartips om en tuff miltärträning allt. Dåligt tränad sprang hon i oländig skogsterräng i högt tempo. Under tuffa magövningar och hård styrketräning höll hon på att spy. Men redan i bussen efteråt uppfylldes hon av nya känslor.

– Jag blev alldeles hög av endorfiner. Av lycka kunde jag inte sova på hela natten.

Sedan dess är hon fast och brukar springa tre, fyra gånger i veckan. Ett välkommet avbrott i skrivprocessen.

– Jag kommer inte på några uppslag till boken när jag springer. Snarare är löpningen ett sätt att springa bort oron och ältandet som romankaraktärena kan vålla. När det är som bäst hamnar jag i ett meditativt tillstånd. Hon lyssnar på musik i lurar och håller koll på tidtagaruret. Det enda som vilar är författarhjärnan. En vila som ger effekt:

– Efter rundan är jag harmonisk och lugn. Jag kan ta tag i relationer, kan skriva. Det känns alltid förlösande. Jag tror att skrivprocessen sker även när jag springer. I mitt undermedvetna. Men jag vet inte om jag blir en bättre författare. I varje fall blir jag en bättre människa. Mer harmonisk och lycklig.

Namn: Moa Herngren

Ålder: 41 år.

Familj: Sambo. Son på 14 år och tre bonusbarn.

Bor: Stockholm.

Gör: Författare och journalist.

Aktuell: Med romanen Jag ska bara fixa en grej i köket och med antologin Drama Queens.

Antal publicerade romaner: 2.

Antal lopp: 4, däribland Stockholm marathon 2010.

Eyal Sharon Krafft

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons