FamiljenInlevelsefullt porträtt av klassresa som stannar av

Kjell Johansson (född 1941) har bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Ivar Lo-priset och Selma Lagerlöfs litteraturpris. 2011 satte Stockholms Stadsteater upp en dramatisering av hans succéroman ”Huset vid Flon”.
Kjell Johansson (född 1941) har bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Ivar Lo-priset och Selma Lagerlöfs litteraturpris. 2011 satte Stockholms Stadsteater upp en dramatisering av hans succéroman ”Huset vid Flon”. Foto: Sofia Runarsdotter

Begreppet ”klass” är tillbaka i debatten. En som alltid skrivit om klass utan att göra mycket väsen om det är Kjell Johansson. I sin nya roman tecknar han ett oförglömligt porträtt av två arbetarmödrar och deras barn.

Publicerad
Annons

Under senare år har det skett påtagliga förändringar i det litterära samtalet. Begrepp som etnicitet, identitet och klass har fått ett större utrymme i skönlitteraturen såväl som i analysen av densamma. Särskilt i fråga om klass kan vi tala om en återkomst; begreppet föll mer eller mindre ut ur agendan under återställarårtiondena efter den så kallade vänstervågen.

Men några år efter millennieskiftet utkom Anneli Jordahls bok ”Klass – är du fin nog?”, en analys av klasstillhörighetens betydelse utifrån egna erfarenheter och några resonerande intervjuer. Den följdes bland annat av Susanna Alakoskis och Åsa Linderborgs uppmärksammade debutromaner. Båda tryggt grundade i en smärtfylld, icke-romantiserad och skarp klassproblematik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons