ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bankjättarna förlorar stort till bolåneuppstickarna

De mindre bankerna och kreditinstituten knaprar in på storbankernas bolånekaka i rekordfart. Länsförsäkringar, Danske Bank och SBAB har tillsammans ökat sin andel av den totala nyutlåningen från 15 till 40 procent på bara ett år. Den ökade konkurrensen har resulterat i att bolåneräntorna sjunkit, samtidigt som marknadsräntorna stigit.

Frida Bratt
Uppdaterad
Publicerad

Det har länge talats om något av ett oligopol på den svenska bolånemarknaden, men nu håller något på att förändras. Beräkningar som Bloomberg har gjort, som baseras på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att de mindre svenska bankerna SBAB, Länsförsäkringar och Danske Bank har ökat sin andel av nyutlåningen till bolånetagare från 15 procent under 2016 till hela 40 procent under förra året. Siffran för 2016 påverkas av att många bolån flyttades från SBAB till Swedbank när Sparbanken Öresund köptes upp av Swedbank. Trots uppköpet handlar det om en ökning från cirka 25 procent under 2016, enligt siffror från Bankföreningen, till 40 procent 2017.

Under 2016 tog Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea hela 68 procent av den kaka som består av nytecknade bolån. Bara ett år senare har siffran krympt till 50 procent, enligt Bloombergs beräkningar.

Laddar…