Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

”Det räcker inte att vara intelligent, du måste vara nyfiken!”

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om att hitta tillbaka till det mänskliga.

Text: Estelle Nordenfalk - 10 april 2018
Annons

Aldrig tidigare har det varit så viktigt att utforska det mänskliga och fördjupa kontakten med våra analoga rötter.

Vi utmanas allt mer av AR (augmented reality), VR (virtual reality), AI (artificial intelligence) i vår vardag – intelligenta verktyg som hjälper och förenklar för oss. Dessutom omges vi av ändlösa strömmar av information.

I ett sådant samhälle behöver vi kunna förstå oss själva, inte bara för att kunna navigera, utan också för att våra mänskliga egenskaper blir allt mer efterfrågade. Det har också resulterat i att intresset för vår potential plötsligt har vuxit sig starkt.

Tittar man på yogamarknaden ser vi att 98 procent av de som söker sig dit förväntar sig en förbättrad hälsa, men 73 procent vill också utforska de mer andliga dimensionerna och aspekterna av det mänskliga. Det är en kraftig ökning på bara några år.

De vill hitta metoder som hjälper dem att komma åt de mer intressanta sidorna hos sig själva, där man ser sig själv som en del av ett större sammanhang.

De vill få hjälp med att stilla sinnet och med sin återhämtning. För i det stilla sinne får de tillgång till sin kreativitet och passion.

De vill lära sig tekniker som gör dem mer empatiska och nyfikna på andra människor. De förstår vikten av att vara en person som bidrar med och pumpar in bra intentioner och positivitet i olika situationer i vardagen – på möten, med vänner, på arbetsplatsen.

Inom yoga brukar man säga att det inte är förrän man har punkterat sitt ego och börjat uppskatta, känna nyfikenhet inför, bry sig om och älska andra varelser som man kan känna lycka och tillfredsställelse.

I längden kommer ingen att orka lyssna på någon som springer runt som en Avatar och jagar lajks. Vi vill lyssna på någon som har något riktigt att säga, något som kommer från en äkta plats inom oss. Därför är det egentligen inte så konstigt att intresset för den platsen växer.

Och vad kan vara mer intressant att fördjupa sig i än de mänskliga algoritmerna?

Annons