ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Årets mest omtalade klockor på Baselworld

Under sex dagar varje vår samlas hela klockindustrin i Basel för att visa upp sina hetaste nyheter. Här är våra favoriter från årets upplaga av Baselworld.

Text: Fabian Midby - 4 april 2018

Tredje veckan i mars är helig för klockälskare. Då beger de sig till norra Schweiz, Basel för att vara exakt, och insuper allt som branschen har att erbjuda under en intensiv vecka.

Champagnen flödar, kändisarna poserar och klockorna glimrar när en hel lyxindustri slår läger vid Messeplatz och fullkomligt tar över staden. Detta är klockvärldens olympiska spel. Hundratals länder är representerade i klockmakarnas montrar som kostar miljoner schweizerfranc och tar månader att bygga.

Basel är en lyxmässa på steroider. Märkenas högteknologiska mässplatser, stora som flerfamiljshus i en Stockholmsförort, bjuder på upplevelser som slår de mest fantasifulla nöjesparkerna. Men hur länge kan branschen hålla uppe momentum? Exporten må ha sett en stigning från 2017, men industrin är på väg mot en oundviklig förändring. Smartklockan, och ett klientel som prioriterar upplevelse framför utseende, är de huvudsakliga orsakerna.

Det kommande klimatskiftet är också en konsekvens av den digitala utvecklingen. Inne på området är det fler som stirrar ner i sina smartphone-skärmar än tittar på de faktiska klockorna. En klockintresserads Instagramflöde fullkomligt dränks i högupplösta bilder, detaljrikt formulerade captions (som ofta är fullskaliga recensioner) och välklippta filmsnuttar som fångar objekten, montrarna, kändisarna – hela stämningen.

Baselworld var länge platsen och tiden för årets allra viktigaste möten. Återförsäljare lade enorma beställningar och åkte hem uppgiften att på ett år sälja slut på varumärkenas nyheter, för att nästa år göra samma sak igen. Nu sker möten mellan försäljare, distributörer, press och märkena löpande under hela året. Fler modeller förväntas släppas på speciellt utsatta tider och modeller som säljer slut kan enkelt beställas in på nytt allt eftersom.

Teknik må vara häpnadsväckande, material spännande och armband oändligt utvecklingsbara. Trots detta så är det klockorna vars unika urverk och design, klockor som inte kan placeras i fack eller kategorier, som tenderar att imponera som allra mest. Charmen i traditionellt tillverkade urverk är svår att bortse ifrån. Här är våra favoriter från i år.

Enkelt och avskalat

Breitling Navitimer 8 Automatic
Den nya kollektionen Navitimers blev hårt granskad i Basel, men tycks ha stått pall för kraven hos många otåliga Breitling-fans. Det nya konceptet presenteras i fem modeller, fem urtavlor och fem rörelser. Vår favorit är den enklaste och mest avskalade varianten, en för Breitling lite mindre klocka på 41 mm i diameter och knappt 11 mm tunn som kommer i olika färgval. Vi kan inte låta bli att lyfta den DLC-behandlade (diamond-like carbon), helsvarta versionen med svart läderarmband – ”Black Steel”.

Årets snackis

Rolex GMT-Master II Everose Gold 126715
En av årets mest omtalade modeller på sociala medier är Rolex nya GMT. Med oysterlänk i Rolex alldeles egna roséguld Everose, och en bezel i den förträffligt döpta färgskalan ”root beer” är detta en given favorit.

Gyllene dyrgrip

Zenith Defy Zero G Gold
Jean-Claude Biver, klockchef på LVMH, tänker på framtiden. Hans strategi handlar mycket om att introducera den yngre kundgruppen för klocktillverkning. Zenith, som ingår i LVMH:s stall, är för många outforskat som märke. Låt inte denna fantastiska skapelse förbli oupptäckt.

Prisvärd och vacker

Tissot Heritage Petite Seconde
Basel må vara dyrgriparnas marknad. Därför kan det vara skönt med omväxling i prisklass, vilket Tissot Heritage Petite Seconde är ett utmärkt exempel på. Här är ett vintage-inspirerat, lagom stort (42mm) alternativ som känns bärbart på handleden och är en fröjd att titta ner på.

Tidlöst nysläpp

Omega Seamaster 1948
Definitionen av det bästa från två världar. En minst sagt klassisk design döljer toppmodern mekanik. I år fyller Omegas trotjänare Seamaster 70 år. Detta firas med en modell i retro-tappning, men med fokus på prestanda, precision och långvarighet. Båda modellerna, en med liten och en med centrerad sekundvisare, är begränsade i upplaga till just 1948 stycken.