Recension

Framtidens arab 2. En barndom i Mellanöstern (1984–1985)Skrämmande bild av Mellanöstern i omdebatterad serie

Riad Sattoufs självbiografiska "Framtidens arab" har tagit Frankrike med storm. Berättad ur barnets perspektiv skildrar den mästerliga serien en kringflackande uppväxt i Mellanöstern. Men kritikerna tycker boken förstärker fördomar om arabiska länder som fulla av machokultur, våld och religiös fanatism.

Publicerad
”Riad Sattouf har valt att ge varje land en egen färg, något som förstärker känslan av att de utgör helt åtskilda verkligheter”, skriver Fredrik Strömberg.

”Riad Sattouf har valt att ge varje land en egen färg, något som förstärker känslan av att de utgör helt åtskilda verkligheter”, skriver Fredrik Strömberg.

Foto: Riad Sattouf/Cobolt Förlag
Annons

Fransk-syriske Riad Sattouf har skapat en av de senaste årens mest kritikerrosade serier. Den självbiografiska "Framtidens arab" är en planerad trilogi som nu ser ut att bli minst fyra volymer lång. Serien följer lille Riads kringflackande uppväxt på 1980-talet och ger en skrämmande bild av Mellanöstern. I skuggan av kriget i Syrien har många vänt sig till denna serie för att försöka förstå vad som pågår. Men vad kan man egentligen lära sig om ett annat land från en enda, subjektiv berättelse?

Det som först slår en är den fascinerande användningen av färg. Lille Riad åker i historien fram och tillbaka mellan olika länder och Sattouf har valt att ge varje land en egen färg, något som förstärker känslan av att de utgör helt åtskilda verkligheter, vilket Adam Shatz också påpekar i en intervju med författaren i New Yorker. Frankrike är gråblått, Libyen är orange och Syrien är rosa. Förutom de karikerade, stornästa figurerna och sparsamma bakgrunder tillkommer endast en eller två kontrastfärger som används för att då och då markera fenomen som lille Riad uppmärksammar. Effekten är slående. Sattouf har i ovan nämnda intervju angett att färgerna är känslomässiga markeringar som indikerar hur han upplevde dessa länder. Samtidigt går det inte att komma ifrån att de flesta anknyter till ländernas flaggor, som i fallet med Frankrike där kontrastfärgen är röd, vilket alltså ger vitt, blått och rött.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons