ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Stenbeck-bolag medger – var redskap för censur

Internet stängdes av i samband med valet – på grund av "tekniska problem". All sms- och telefontrafik övervakas. Och varningar till användarna: delta inte i fredliga protester mot regeringen. SvD kan avslöja hur det Kinnevik-ägda bolaget Millicom har brutit mot flera av sina FN-åtaganden i Tchad i centrala Afrika.

Patricia Hedelius
Publicerad

Månadslånga blockeringar från internet är vardagen för mobiloperatören Tigos kunder i Tchad. Tigo är ett i stort sett okänt företag i Sverige – men en gigant i Sydamerika och en av de största aktörerna i flera afrikanska länder. Och det ägs av Stenbeckssfären. Tigo är den främsta tillgången i Millicom, där Cristina Stenbecks investmentbolag Kinnevik är huvudägare.

I Tchad, ett land som gränsar till bland annat Libyen i norr och till Sudan i öst, är Tigo den överlägset största operatören. Men det är en position som Millicom – och dess kunder – har fått betala ett högt pris för. Sedan valet 2016 har bolaget regelbundet blockerat sina kunders möjligheter att använda sociala medier, kan SvD berätta. Och det har skett på regeringens uppmaning.

Laddar…