Kommentar

Patricia Hedelius:Skatteverket har jagat Investor i åratal

Patricia Hedelius

Investor har under många år nollat bolagsskatten i dotterbolag som Mölnlycke. Investors upplägg har flera gånger lett till att bolaget upptaxerats av Skatteverket vilket kan tolkas som att maktbolaget rört sig i en gråzon för vad som är acceptabelt.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Skatteverkets senaste nedslag på Investors upplägg i Mölnlycke, som blev känt genom SVT, är resultatet av många års jakt på investmentbolagets avancerade skatteplanering. Det var drygt två år sedan som SvD granskade Investors skatteupplägg. Granskningen visade att Investor systematiskt under många år nollade skatten i sårvårdsbolaget Mölnlycke Healthcare, Gambro och i det då delägda inkassobolaget Lindorff.

  • I Mölnlycke använde man aktieägarlån. Med en ränta på 13,5 procent åts Mölnlyckes vinster effektivt upp av räntekostnaderna. Investor har som investmentbolag inte heller behövt betala skatt på ränteintäkterna. Bara under 2011 uppgick räntan på lånen till mer än 1 miljard kronor. Mölnlyckes skattesköld har varit effektiv. Bolaget har byggt upp stora underskott som kan användas för att minska skatten framöver, mellan 2008 och 2012 handlar det om 1,5 miljarder kronor. 2013 lade man om finansieringen men det betyder att Investor kan plocka hem utdelningar från bolaget, utdelningar som är skattefria eftersom Investor är ett investmentbolag.
  • Lindorff som numera är sålt var också försett med en effektiv skattesköld av ägarna Investor och Altor. Det är också precis den typen av skatteupplägg, så kallade räntesnurror, som används flitigt av riskkapitalbolagen och som kritiserats hårt. Framför allt för att låneuppläggets enda syfte skulle vara att minska skatten och inte för att det egentligen behövs för verksamheten.
  • Även i njurvårdskoncernen Gambro uteblev bolagsskatten under tiden som Investor varit ägare, enligt uppgifter från Skatteverket. Investor köpte ut Gambro från börsen 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT. Koncernen styckades och tidigare i år sålde Investor den sista delen. Investor uppger att avkastningen på Gambroaffären blev 19 procent per år, men hur stor del av avkastningen som kommer från skatteplanering vill inte Investor svara på.
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons