RecensionKrogguiden
En resa mot perfektion – fram till toalettbesöket
Det lilla, hemliga ”fågelboet” har hyllats, men på en intim restaurang måste allt stämma för att den exklusiva känslan ska infinna sig. Nu har krogen ändrat koncept och sänkt priset vilket SvD Krogguiden tror kan göra Unn rättvisa.
Unn ligger som ett litet, hemligt fågelbo under taket på restaurang Tak vid Brunkebergstorg. Bakom en svart dörr väntar en teppanyakihäll och åtta sittplatser. Unn är av typen omakaserestaurang där kocken bestämmer vad gästerna äter, allt efter årstid och råvaror. Konceptet innefattar också att kocken ska briljera: med tekniker, råvaror och kunskap.
På Tak, under ledning av matkreatören Frida Ronge, blandas nordiska smaker med japansk inspiration. Unn vill vara en mer intim erfarenhet, och den som bokar plats här bör vara förberedd på att bli del av en gemenskap – och samtal, också med kocken och sommelieren – just nu Kevin och Mikkel. Båda är, under kvällarna då Krogguiden är på plats, helt med på premisserna att bryta anonymiteten och under fem timmar – så lång tid tar upplevelsen – bli öppenhjärtiga nästan-kompisar.