Nationaldagens vackraste (och godaste) tårta
Till skillnad från andra länder har vi ovanligt få traditioner på nationaldagen. Så, varför inte starta en ny tradition och bjuda vännerna på en smarrig nationaldagstårta?
Inför årets nationaldagsfirande har Nobelkonditorn Daniel Roos tillsammans med det danska lakritsmärket Lakrids by Johan Bülow tagit fram en fräsch sommartårta med smak av lakrits, citron och havtorn. Med dekorationer i blått och gult passar desserten utmärkt att servera den 6 juni.
Lakrits- och citrontartlette med havtornsbavaroise.
Mördeg
125 g mjukt osaltat smör
85 g florsocker
1⁄2 vaniljstång
25 g mandelmjöl
2 g salt
1 rumstempererat ägg
210 g mjöl
Citronkräm med lakrits
90 g citronsaft samt skalet från citronerna
120 g smör
90 g socker
180 g ägg
1 gelatinblad
50 g lakritssirap
Havtornsbavaroise
110 g havtornspuré
15 g citronjuice
135 g socker
1⁄2 vaniljstång
1 1/2 gelatinblad
40 g äggula
125 g grädde
Gör så här:
Mördeg:
Rumstemperera smöret och blanda med florsocker, frön från vaniljstång, mandelmjöl och salt. När allt är upplöst tillsätt ägg och blanda till en fast deg. Låt degen svalna i kylen. Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tunn och lägg i en pajform. Baka pajskalet i ca 7 minuter på 175 grader. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Citronkräm med lakrits:
Blötlägg gelatinet. Koka citronsaft samt skal med hälften av sockret och smör. Vispa ihop resterande socker med äggen. När citronsaften kokar häll det över äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka under konstant omrörning till du ser en första bubbla (då ska krämen vara tjock). Sila krämen genom en finsil. Tillsätt gelatinet och vispa i lakritssirap. Låt krämen svalna i kylen. När krämen blivit fingervarm häll den i pajskalet och låt stelna i frysen.
Havtornsbavaroise:
Blötlägg gelatinet. Blanda äggulorna med 10 g socker i en bunke. Koka havtornspurén, tillsätt resterande socker, citron och vanilj. När havtornsblandningen kokar blanda i ägg- och sockerblandningen, sjud under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatin och sila smeten. Kyl bavaroisen till ca 20-25 grader och vänd i lätt vispad grädde. Fyll upp i två olika formar och lägg i frysen.
Montering:
Plocka ut pajen när den stelnat och häll havtornsbavaroisen över citron- och lakritskrämen. Dekorera med färska jordgubbar, hallon samt lakritskulor med smak av blåbär och havtorn.